Jordbearbejdning:
Jordbearbejdningen forud for såningen er meget vigtig for at opnå det bedste resultat.

Først fræses jorden igennem, herefter fjernes sten, trærødder, græstørv og lignende. Når dette er gjort planeres jorden og det bedste er, at lade jorden sætte sig i 4-7 dage, før den finplaneres og rives. Leret jord kan evt. tilsættes sand. For at opnå en bedre etablering af græsset tilføres jorden gødning forud for såning. Her anbefales HORNUM® Plænegødning eller HORNUM® flydende plænegødning med doserings sprayer lige til at sætte haveslangen på og sprede ud.

Såning:
Græsplænen kan sås fra april til midten af oktober, dog er det bedste tidspunkt fra midten af august til midten af september. På denne tid af året er jorden og luften nemlig så varm, samt at der normalt kommer mere regn, at det giver de mest fordelagtige spirebetingelser for græsfrøene.

Græsfrøene kan sås med hånden eller med en såmaskine for at opnå en mere jævn såning. Uanset hvilken metode som bruges, skal frøblandingen blandes omhyggeligt, således at de forskellige græsfrø sorter blandes ligeligt. Når frøene er spredt ud, rives arealet omhyggeligt igennem, således at frøene dækkes af et tyndt lag jord. Der kan med fordel anvendes en gittertromle.

Husk af vande i tørre perioder og tilsæt evt. HORNUM® Kalksalpeter, som et supplement til plænegødningen.

Klipning:
Græsset klippes første gang, når det er 8-10 cm højt. Anvend skarpe knive på græsslåmaskinen for ikke at flå de små græsplanter op. Klippehøjden sænkes gradvist til 3-4 cm som almindelig klippehøjde. Klip 1-2 cm af pr. gang og klip ikke mere end 1/3 af bladets længde.

Gødskning:
Det er vigtigt at gøde græsplænen både ved foråret, nyanlægning og eftersåning for at opnå en flot og slidstærk plæne. Ved gødning med HORNUM® Plænegødning sikre du at græsset får en sikker vækst og undgår svidninger. Som et ekstra supplement til gødningen af plæne, anbefales HORNUM® Kalksalpeter. Det mest ideelle er at sprede gødningen på en tør plæne, lige før det begynder at regne. Kan dette ikke lades sig gøre, må plænen vandes igennem, efter at gødningen er spredt.

 

Året rundt med græsplænen:

Marts-april:
Fasttrådte partier i plænen løsnes. Mos kan i tørre perioder fjernes med en mosrive. Plænen gødes.

April-maj:
Bare pletter kan eftersås.

April-september:
Plænen slås jævnlig. Aggressivt ukrudt, som f.eks. mælkebøtter stikkes med kniv eller tidseljern.

Juni-juli:
Plæner på mager og sandet jord gødes.

September:
Efterårsgødning. Her er HORNUM® SuperMix et godt valg.

Oktober-november:
Inden vinteren sætter ind, bør plænen slås i en højde på 4-5 cm for at undgå angreb af sneskimmel.