Når man taler om eks. N-P-K 12-5-14, betyder det at gødningen indeholder 12 % N, 5 % P og 14 % K, det giver tilsammen 31 %, resten op til de 100 % er oftest andre makro-næringsstoffer samt en del mikro-næringsstoffer.

Der findes i handlen 2 slags N-P-K gødninger, samgranuleret og mekaniskblandet. Den samgranuleret er absolut den bedste, her indeholder hvert gødningskorn N (kvælstof), P (fosfor) og K (kali), hvorimod den mekanisk blandede gødning indeholder ét korn af hver, altså 1 N, korn, 1 P, korn og 1 K, korn. Dvs. med den mekaniskblandet gødning bliver fordelingen ofte ujævn når det strøes ud da man ikke kan vide hvor og hvordan kornene lægger sig. 

N = Kvælstof

Er essentiel og fremmer den vegetative vækst. Tilsætning af svovlsurammoniak (21 % N), kan være med til at regulere surhedsværdien (pH værdien) i jorden, hvilket specielt gælder for surbundsplanter så som Rhododendron. Dog skal ammoniak og salpeter omdannes til nitrat før planterne kan optage det.

P = Fosfor

Fremmer den generative vækst, altså planternes formering, knopsætning, blomstring og frugt dannelse. Fosfor udvaskes praktisk talt ikke af jorden. De fleste jorde indeholder fra naturens side betragtelige mængder, som frigives meget langsomt. Citratopløselig fosfor = plantetilgængeligt fosfor.

K = Kali

Grønkorndannelse som er med til at opretholde saftspændingen. Kaliumstoffer er nødvendige for transporten af sukker og stivelse. Næringsstofferne transporteres kun rund med sukkeret og er af stor betydning for støttevævet som dannes i planten.

N-P-K

Det hele hænger sammen! Tilførsel af meget kvælstof (N) giver meget vækst og kræver en del kalium (K) for at kunne transporters rundt i planten.

Roser

Her er det vigtigt at der er vandopløseligt kalium til rådighed da roser ikke har oplagringsmulighed i en kraftig vækstperiode (efter kraftig nedskæring), alt skal optages nedefra.

Rhododendron

Er stedsegrønne planter og bladene har indbygget næringsdepoter og kvælstof er derfor ikke så vigtigt for plantevæksten. Man kan dog som tidligere nævnt tilsætte svovlsurammoniak for en mere ”sur” jord og for at regulerer pH-værdien.